ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ Χρόνια Πολλά Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος piastaola.blogspot.com: Enter the Matrix...

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Enter the Matrix...

Ο Shawn Marion υπήρξε πολλά πράγματα στην καριέρα του. Σούτινγκ γκαρντ, σμολ φόργουορντ, πάουερ φόργουορντ, σκόρερ, ριμπάουντερ, . Πρωταθλητής δεν υπήρξε ποτέ. Μέχρι φέτος, όταν βρέθηκε στο Dallas.

Αν παρατηρήσει κανείς τα στατιστικά του Marion θα δει ότι βρίσκεται μαζί με αρκετά από τα ιερά τέρατα του ΝΒΑ σχετικά με την επιρροή που έχει στο παιχνίδι. Είναι πραγματικό φαινόμενο, αλλά ταυτόχρονα πολύ υποτιμημένος”. Με αυτό τον τρόπο διάλεξε ο τεχνικός του Dallas, Rick Carlisle, να περιγράψει τον βετεράνο φόργουορντ. Εναν παίκτη που αν και ανέκαθεν είχε εξαιρετικά στατιστικά, παρόλα αυτά για κάποιο λόγο πολλοί δεν πίστευαν ότι άξιζε του ανάλογου σεβασμού.




Το συναπάντημα με τον Kidd


Στην ρούκι χρονιά του ο Marion είχε την ευτυχία να υπάρξει για πρώτη φορά συμπαίκτης του Jason Kidd. Εχοντας επιλεγεί στο νούμερο 9 του ντραφτ του 1999 εισήλθε στο ΝΒΑ σαν ένας παίκτης με την ικανότητα να παίξει σε πολλές θέσεις, αλλά με ένα στυλ στο σουτ που προκαλούσε τουλάχιστον γέλιο. Ενα “κάτι σαν σουτ”, με την μπάλα να βγαίνει από την κοιλιά του.


Παρόλα αυτά μπόρεσε να έχει μία καλή ρούκι χρονιά κλείνοντας την σεζόν με 10.2 πόντους, ξεκινώντας βασικός στα 38 από τα 51 παιχνίδια που αγωνίστηκε, εκμεταλλευόμενος τους τραυμαστιμούς παικτών-κλειδιά όπως ο Anfernee Hardaway και o Rex Chapman.




Η καθιέρωση και... η λαίλαπα Marbury


Βλέποντας την εξέλιξη του “Matrix” οι Suns αποφάσισαν να χτίσουν την ομάδα γύρω από αυτόν και τον Jason Kidd. Τουλάχιστον αυτός ήταν ο αρχικός στόχος, γιατί στην συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα. Την σεζόν 2000/01 ο νεαρός τότε Μarion αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με 17.3 πόντους, ενώ κατάβαζε ταυτόχρονα και 10.3 ριμπάουντ, με το Phoenix να αποκλείεται στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ από τους Kings.


Πλέον o απόφοιτος του κολεγίου του Nevada είχε καθιερωθεί σαν ένας παίκτης που μπορούσε να παίξει με την ίδια ευκολία και τις δύο θέσεις των φόργουορντ δίνοντας λύσεις σε άμυνα και επίθεση. Παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα όμως που έδειξε η ομάδα οι Suns αποφάσισαν να την διαλύσουν στέλνοντας τον Kidd στους Nets για χάρη του Stephon Marbury. Αργότερα θα μετάνιωναν για αυτή τους την κίνηση.


Με τον Marbury να έχει το κουμάντο της ομάδας το Phoenix κατάφερε να μπει στα πλέι-οφ μόλις μία φορά σε τρία χρόνια, αν και είχε στο ρόστερ του σε αυτό το διάστημα παίκτες όπως ο Marion, o Amare Stoudemire, o Hardaway, ο Joe Johnson και ο Leandro Barbosa! Ο Marion βέβαια ήταν πάντα καλός σε αυτό το διάστημα, κάνοντας υπομονή, σκοράροντας σταθερά πάνω από 19 πόντους και μαζεύοντας 9 ριμπάουντ. Και την σεζόν 2004/05 οι Θεοί του μπάσκετ θα του το ανταπέδιδαν.




Η συνύπαρξη με τον Nash


Την σεζόν 2004/05 οι Suns είχαν πλέον ξεφορτωθεί με ανταλλαγή τον Marbury και έψαχναν έναν νέο κουμανταδόρο. Και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Steve Nash που έμεινε ελεύθερος από το Dallas.


Η έλευση του Καναδού πόιντ γκαρντ στον σύλλογο και η συνύπαρξή του με τον αιρετικό Mike D'Antoni ήταν ότι ακριβώς χρειαζόταν το Phoenix. Το run and gun παιχνίδι των “Ηλιων” με τον Nash στο κουμάντο, τον Marion σε θέση πάουερ φόργουορντ και τον Amare Stoudemire σε θέση σέντερ ήταν ένα από τα καλύτερα θεάματα που είδε ποτέ ο φίλαθλος κόσμος του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια.


Οι Suns έμοιαζαν να χαίρονται πλέον το μπάσκετ και φυσικά ο “Matrix” δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μαζί με τον Stoudemire δημιούργησε ένα από τα πιο παραγωγικά δίδυμα ψηλών στο ΝΒΑ και παρέα με τους Nash, Joe Johnson και Quentin Richardson έφτασαν το Phoenix μέχρι τους τελικούς της Δύσης όπου ηττήθηκαν από τους Spurs.


Εναν χρόνο αργότερα ο “Matrix” ανέβασε το παιχνίδι του ακόμα ένα επίπεδο, αφού είχε χάσει το στήριγμά του κάτω από τα καλάθια (Stoudemire) λόγω τραυματισμού. Παρόλα αυτά, έχοντας πλάι του τον Boris Diaw, πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όντας ο μοναδικός παίκτης στο ΝΒΑ εκείνη την σεζόν που βρισκόταν στους 20 πρώτους στις εξής στατιστικές κατηγορίες: πόντοι (21.8), ριμπάουντ (11.8), κλεψίματα (2), κοψίματα (1.7), ποσοστό στα σουτ εντός πεδιάς (52.5%) και λεπτά συμμετοχής (40.3)! Με αυτόν και τον Nash να κάνουν απίστευτη σεζόν οι Suns έφτασαν πάλι στους τελικούς της Δύσης του 2006 όπου ηττήθηκαν από τους Mavericks.




Ο “κακός γάμος”


Η αγάπη δεν απέχει πολύ από το μίσος. Και αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην περίπτωση του βετεράνου φόργουορντ και την ομάδα που τον ανέδειξε. Την σεζόν 2006/07 οι Suns συνέχισαν να παίζουν το τρελό μπάσκετ που έπαιζαν, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι κάτι είχε σπάσει στην ομάδα. Σταδιακά άρχισαν να βγάινουν φήμες περί ανταλλαγής του Marion, ο οποίος για έναν χρόνο δεν είπε κουβέντα. Οι Suns αποκλείστηκαν τελικά στον δεύτερο γύρο των πλέι-οφ από τους Spurs και λίγους μήνες αργότερα θα ερχόταν και η έκρηξη του “Matrix”.


Μην αντέχοντας άλλο τις φήμες τον Σεπτέμβρη του 2007 ο Marion βγήκε και δήλωσε ότι η σχέση του με την ομάδα μοιάζει πλέον με έναν “κακό γάμο. Εχω κουραστεί να ακούω συνεχώς το όνομά μου σε σενάρια ανταλλαγών. Λατρεύω τους φιλάθλους μας στο Phoenix, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα μου να προχωρήσω στη ζωή μου και να κάνω το επόμενο βήμα”.




Ξαφνικά γυρολόγος


Οι Suns δεν του χάλασαν το χατίρι και στα μέσα της σεζόν 2007/08 τον έστειλαν με ανταλλαγή στο Miami για χάρη του Shaquille O'Neal. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η πτώση στην απόδοσή του. Μοιάζοντας να μην έχει κίνητρο παίζοντας σε μία μέτρια ομάδα ο Marion σταμάτησε να είναι αποδοτικός.


Και λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα παραχωρήθηκε εκ νέου με ανταλλαγή στο Toronto για χάρη του Jermaine O'Neal. Ηταν ξεκάθαρο πλέον ότι ο “Matrix” χρειαζόταν ένα νέο κίνητρο στην καριέρα του, αφού διαφορετικά θα βυθιζόταν στην μετριότητα. Και κάπου εκεί ήρθε η εξιλέωση.




Η συμφωνία με το Dallas


Το καλοκαίρι του 2009 οι Mavericks έκαναν πρόταση στον Marion, ο οποίος φυσικά δέχτηκε αμέσως. Δεν ήταν τόσο εύκολο βέβαια, αφού για να ολοκληρωθεί η απόκτησή του από το Dallas χρειάστηκε να γίνει μία ανταλλαγή που έλαβαν μέρος τέσσερις ομάδες (Raptors, Grizzlies, Mavericks, Magic) και συνολικά 8 παίκτες.


Στο Dallas, ο απόφοιτος του κολεγίου του Nevada βρήκε την ηρεμία του. Εχοντας δίπλα του παίκτες όπως ο Dirk Nowitzki και ο Jason Kidd μπόρεσε να θυμίζει κατά καιρούς τον παίκτη που μάγευε τον κόσμο. Ακόμα και όταν χρειάστηκε να περάσει στον πάγκο για χάρη του Caron Butler τον Φεβρουάριο του 2010 δε μίλησε, παρά το γεγονός ότι ήταν βασικός σε όλη του την καριέρα.


Περιμένοντας απλώς την σειρά του, τελικά έπειτα από τον τραυματισμό του Butler επανήλθε στην πεντάδα των Mavericks φέτος και πραγματικά του έδωσε και κατάλαβε! Ηταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές στην πορεία των Mavs προς τον τίτλο, όντας πάντα επιφορτισμένος με το μαρκάρισμα του καλύτερου περιφερειακού των αντιπάλων. Brandon Roy, Gerald Wallace, Kobe Bryant, Kevin Durant, LeBron James και Dwyane Wade ήταν οι παίκτες που κλήθηκε να μαρκάρει στα φετινά πλέι-οφ ο άλλοτε σταρ του Phoenix, βγάζοντας πάντα σε πέρας την αποστολή του και με το παραπάνω.


Και όχι μόνο αυτό, αλλά σκόραρε κιόλας στην επίθεση! Τι άλλο να κάνει; Τα έκανε όλα! Και ο καλύτερος επίλογος ήρθε από το στόμα του Carlisle μετά το τέλος των τελικών: “Δεν αποδέχτηκε απλώς τον ρόλο του, αλλά προσαρμόστηκε άμεσα στα δεδομένα που του παρουσιάστηκαν. Είναι ένας από τους εξυπνότερους παίκτες που έχω προπονήσει ποτέ, ο καλύτερος αθλητής μας και ο x-factor σε κάθε σειρά των φετινών πλέι-οφ”.

πηγή: www.nba.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου